ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Αμπέλια

Το αμπέλι στην Κύπρο έχει ιστορία πολλών αιώνων. Οι αμπελώνες κατείχαν σημαντικά μεγάλες εκτάσεις και ήταν κατανεμημένοι σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σήμερα, οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Η έκταση που καταλαμβάνουν είναι γύρω στα 70.000 δεκάρια. Επικρατούν οι ποικιλίες οινοποίησης σε σχέση με τις επιτραπέζιες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό και γεωργικές εργασίες. Οι οινοποιήσιμοι αμπελώνες κατά κύριο λόγο είναι διαμορφωμένοι σε σχήμα κύπελο και δεν αρδεύονται.

Επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό της κυπριακής αμπελουργίας είναι το γεγονός ότι οι αμπελώνες είναι αυτόριζοι, δηλαδή δεν απαιτείται ο εμβολιασμός σε αμερικάνικα υποκείμενα. Μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνουν οι δύο γηγενείς ποικιλίες, ντόπιο Μαύρο και Ξυνιστέρι. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αύξησης των εκτάσεων και άλλων γηγενών ποικιλιών, όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, η Πρωμάρα, το Σπούρτικο, η Βασίλισσα, η Μοροκανέλα κ.ά., οι οποίες διαπιστώθηκε ότι υπερτερούν έναντι των εισαγόμενων ποικιλιών λόγω της προσαρμογής τους στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν.

Μεγάλη αξία στον χαρακτήρα της αμπελουργίας της Κύπρου έχουν οι παλαιοί αμπελώνες, για τους οποίους γίνονται προσπάθειες στήριξης και ανάδειξης τους. Όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, ενώ το ζεστό κλίμα φαίνεται να δίνει εξαιρετικό πλεονέκτημα πρωίμισης εντούτοις η έλλειψη νερού και οι αυξημένες ανάγκες σε εργατοώρες δυσκολεύει την καλλιέργεια τους.

Τέλος, αναφέρεται η σπουδαιότητα της Κουμανδαρίας, όπου είναι το μοναδικό κρασί ΠΟΠ με καταγεγραμμένη ιστορία 800 ετών και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παράγεται.