ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Σιτάρι και Κριθαρι
Στην Κύπρο τα σιτηρά καλλιεργούνται κυρίως σε πεδινές και σε μικρότερο βαθμό σε ημιορεινές περιοχές. Η παραγωγή τους έχει σημαντική ιστορία στην αγροτική οικονομία του νησιού. Οι πιο κοινές καλλιέργειες περιλαμβάνουν το σιτάρι και το κριθάρι, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλεύρου, ψωμιού και άλλων προϊόντων.
Πρώτη σε έκταση καλλιέργεια σιτηρών στην Κύπρο είναι το κριθάρι και ακολουθούν το μαλακό και στη συνέχεια το σκληρό σιτάρι. Μικρότερη έκταση έχουν το τριτικάλε, το σιφωνάρι και στη συνέχεια τα ψυχανθή όπως ο βίκος, το κτηνοτροφικό μπιζέλι και τα κουκιά.
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία στην Κύπρο, όπως είναι η περιορισμένη διαθέσιμη γη και η ανομβρία, εντούτοις η καλλιέργεια των σιτηρών παραμένει σημαντική για τη διατροφή και την οικονομία του τόπου.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι η καλλιεργητική περίοδος των σιτηρών συμπίπτει με την περίοδο των χειμερινών βροχοπτώσεων και αυτό συμβάλλει στην ομαλή ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου. Υπό κανονικές συνθήκες βροχόπτωσης (420mm) η αναμενόμενη παραγωγή επιφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στον γεωργό.