ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Φυλλοβόλα
Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Αρχίζουν τα χειμερινά κλαδέματα στις περιοχές όπου δεν παρουσιάζεται παγετός ή ψηλή σχετικά υγρασία και βροχές. Στα ενήλικα δέντρα γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας, ενώ σε νεαρά δέντρα συνεχίζεται το κλάδεμα διαμόρφωσης. Όπου εντοπίζονται προσβεβλημένοι βλαστοί αφαιρούνται. Αμέσως μετά το κλάδεμα συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες του ξύλου. Για τον ίδιο λόγο, όπου διενεργούνται μεγάλες τομές, αυτές να προστατεύονται με κατάλληλη πάστα ή μάστιχο. Απομάκρυνση ή/και καταστροφή των κλαδεμάτων. Η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος μπορεί να γίνει με εμβάπτιση σε χλωρίνη 10% ή οινόπνευμα. Όπου απαιτείται διαχείριση ζιζανίων συστήνεται κοπή. Ανάλογα με το ιστορικό προσβολών της περιοχής μπορεί να γίνει επανάληψη των χειμερινών ψεκασμών οι οποίοι πρέπει να σταματούν πριν την έναρξη της βλάστησης. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά τον μήνα Ιανουάριο.
Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Συνεχίζεται το κλάδεμα, εκτός από τις περιοχές όπου αναμένεται παγετός. Αμέσως μετά το κλάδεμα συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες του ξύλου, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία > 5oC. Για τον ίδιο λόγο, όπου διενεργούνται μεγάλες τομές, αυτές να προστατεύονται με κατάλληλη πάστα ή μάστιχο. Απομάκρυνση ή/και καταστροφή των κλαδεμάτων. Στα ενήλικα δέντρα γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας, ενώ στα νεαρά δέντρα συνεχίζεται το κλάδεμα διαμόρφωσης. Η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος μπορεί να γίνει με εμβάπτιση σε χλωρίνη 10% ή οινόπνευμα. Όπου απαιτείται διαχείριση ζιζανίων συστήνεται κοπή. Ανάλογα με το ιστορικό προσβολών της περιοχής μπορεί να γίνει επανάληψη των χειμερινών ψεκασμών οι οποίοι πρέπει να σταματούν πριν την έναρξη της βλάστησης. Λίπανση: Συνήθως περί τα τέλη Φεβρουαρίου εφαρμόζεται η βασική λίπανση στις φυλλοβόλες καλλιέργειες. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή αποστράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH, όμως αναπτύσσονται σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Ορθό είναι τουλάχιστον το 50% του αζώτου της βασικής λίπανσης να είναι σε αμμωνιακή μορφή ή το λίπασμα να διαθέτει την τεχνολογία της ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Ολοκληρώνεται το κλάδεμα στις ορεινές περιοχές, ενώ γίνεται απομάκρυνση ή/και καταστροφή των κλαδεμάτων. Είναι κατάλληλη περίοδος για αλλαγή ποικιλίας με καρατόμηση των δέντρων και εμβολιασμό. Όπου απαιτείται γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων. Περί τα τέλη Μαρτίου δυνατό να αρχίσουν οι προσβολές από το ευρύτομο. Γίνεται παρακολούθηση της εξόδου των ενηλίκων από περσινούς προσβεβλημένους καρπούς για καθορισμό του χρόνου επέμβασης. Γίνεται, επίσης, παρακολούθηση των μηλοειδών για συμπτώματα από βακτηριακό κάψιμο, απομάκρυνση των προσβεβλημένων μερών του φυτού, απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων, καθώς επίσης και χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων σε ευνοϊκές συνθήκες. Την Άνοιξη δυνατό να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη της μονίλιας σε αμυγδαλιές και χρυσομηλίες, ανάπτυξη του φουζικλαδίου σε μηλοειδή, ανάπτυξη κορυνεού σε αμυγδαλιές και δαμασκηνιές και στάκτη σε μηλιές, ροδακινιές και νεκταρινιές. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά τον μήνα Μάρτιο.
Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Ολοκληρώνεται το κλάδεμα στις ορεινές περιοχές, ενώ γίνεται απομάκρυνση ή/και καταστροφή των κλαδεμάτων. Είναι κατάλληλη περίοδος για αλλαγή ποικιλίας με καρατόμηση των δέντρων και εμβολιασμό. Όπου απαιτείται γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων, ενώ αρχίζει και το αραίωμα των καρπών των πρώιμων ποικιλιών φυλλοβόλων, Συνεχίζεται η παρακολούθηση των προσβολών από ευρύτομο, ενώ παρακολουθούνται τα μηλοειδή για συμπτώματα από βακτηριακό κάψιμο, απομάκρυνση των προσβεβλημένων μερών των φυτών, απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων, καθώς επίσης και χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων σε ευνοϊκές συνθήκες. Την Άνοιξη δυνατό να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη της μονίλιας σε αμυγδαλιές και χρυσομηλίες, ανάπτυξη του φουζικλαδίου σε μηλοειδή, ανάπτυξη κορυνεού σε αμυγδαλιές και δαμασκηνιές και στάκτη σε μηλιές, ροδακινιές και νεκταρινιές. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά τον μήνα Απρίλιο.
Συγκομιδή: Προς το τέλος του μήνα αρχίσει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών φυλλοβόλων. Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Αρχίζουν τα θερινά κλαδέματα, ενώ συνεχίζεται το αραίωμα των καρπών. Όπου απαιτείται γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων. Είναι η περίοδος έναρξης προσβολών των μηλοειδών και των πυρηνοκάρπων από καρπόκαψα και μεσογειακή μύγα. Γίνεται χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την καρπόκαψα κατόπιν παρακολούθησης των πληθυσμών με φερομονικές παγίδες ή σχετικών ανακοινώσεων του Τμήματος Γεωργίας. Γίνεται, επίσης, παρακολούθηση των πληθυσμών της μεσογειακής μύγας με παγίδες και εφαρμογή καθολικού ψεκασμού και στη συνέχεια δολωματικών ψεκασμών. Γίνεται αξιοποίηση της μεθόδου μαζικής παγίδευσης εάν είναι δυνατό και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φρούτων. Υδατικές Ανάγκες: Οι υδατικές ανάγκες του μήνα ανέρχονται στα 175 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές και στα 214 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες σε πεδινές περιοχές. Οι πιο πάνω υδατικές ανάγκες υπολογίζονται για φυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και νοουμένου ότι ακολουθούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Λίπανση: Με τις αρδεύσεις αρχίσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις. Συστήνεται οι ποσότητες των λιπασμάτων να δίνονται σε πολλές και μικρές δόσεις, τουλάχιστον τρεις. Για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σταθερή τροφοδοσία τότε συστήνεται η ακόλουθη συνταγή ανάλογα εάν βρίσκονται στα πεδινά ή στα ορεινά: Ν:40-50, Ρ:10-15, Κ:12-20 ppm ανά τόνο νερού. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή στράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH όμως αναπτύσσονται κανονικά σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκομιδή: Συνεχίζεται η συγκομιδή φρούτων φυλλοβόλων. Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Συνεχίζουν τα θερινά κλαδέματα, ενώ πραγματοποιούνται εμβολιασμοί για αλλαγή ποικιλίας με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα οφθαλμό. Συνεχίζεται η παρακολούθηση των πληθυσμών της καρπόκαψας (πιθανόν έναρξη 2ης γενιάς) και της μεσογειακής μύγας σε μηλοειδή και πυρηνόκαρπα και η ανάλογη λήψη μέτρων φυτοπροστασίας. Παρακολουθείται η φυτεία για προσβολές από ακάρεα, τα οποία ευνοούνται από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού. Υδατικές Ανάγκες: Οι υδατικές ανάγκες του μήνα ανέρχονται στα 175 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές και στα 214 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες σε πεδινές περιοχές. Οι πιο πάνω υδατικές ανάγκες υπολογίζονται για φυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και νοουμένου ότι ακολουθούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Λίπανση: Με τις αρδεύσεις αρχίσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις. Συστήνεται οι ποσότητες των λιπασμάτων να δίνονται σε πολλές και μικρές δόσεις, τουλάχιστον τρεις. Για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σταθερή τροφοδοσία τότε συστήνεται η ακόλουθη συνταγή ανάλογα εάν βρίσκονται στα πεδινά ή στα ορεινά: Ν:40-50, Ρ:10-15, Κ:12-20 ppm ανά τόνο νερού. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή στράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH όμως αναπτύσσονται κανονικά σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκομιδή: Συνεχίζεται η συγκομιδή φρούτων φυλλοβόλων. Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Συνεχίζονται τα θερινά κλαδέματα, ενώ πραγματοποιούν εμβολιασμοί για αλλαγή ποικιλίας με ενοφθαλμισμό με βλαστάνοντα οφθαλμό. Συνεχίζεται, επίσης, η παρακολούθηση των πληθυσμών καρποκάψας (πιθανόν έναρξη 3ης γενιάς) και της μεσογειακής μύγας σε μηλοειδή και πυρηνόκαρπα και η ανάλογη λήψη μέτρων φυτοπροστασίας. Γίνεται παρακολούθηση της φυτείας για προσβολές από ακάρεα, τα οποία ευνοούνται από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού. Υδατικές Ανάγκες: Οι υδατικές ανάγκες του μήνα ανέρχονται στα 182 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές και στα 244 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες σε πεδινές περιοχές. Οι πιο πάνω υδατικές ανάγκες υπολογίζονται για φυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και νοουμένου ότι ακολουθούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Λίπανση: Με τις αρδεύσεις αρχίσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις. Συστήνεται οι ποσότητες των λιπασμάτων να δίνονται σε πολλές και μικρές δόσεις, τουλάχιστον τρεις. Για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σταθερή τροφοδοσία τότε συστήνεται η ακόλουθη συνταγή ανάλογα εάν βρίσκονται στα πεδινά ή στα ορεινά: Ν:40-50, Ρ:10-15, Κ:12-20 ppm ανά τόνο νερού. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή στράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH όμως αναπτύσσονται κανονικά σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκομιδή: Συνεχίζεται η συγκομιδή φρούτων φυλλοβόλων. Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για αλλαγή ποικιλίας με ενοφθαλμισμό με κοιμώμενο οφθαλμό. Συνεχίζεται, επίσης, η παρακολούθηση των πληθυσμών της καρποκάψας (3η και 4η γενιά) και της μεσογειακής μύγας σε μηλοειδή και πυρηνόκαρπα και γίνεται ανάλογη λήψη μέτρων φυτοπροστασίας. Γίνεται παρακολούθηση της φυτείας για προσβολές από ακάρεα, τα οποία ευνοούνται από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού. Υδατικές Ανάγκες: Οι υδατικές ανάγκες του μήνα ανέρχονται στα 182 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές και στα 210 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες σε πεδινές περιοχές. Οι πιο πάνω υδατικές ανάγκες υπολογίζονται για φυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και νοουμένου ότι ακολουθούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Λίπανση: Με τις αρδεύσεις αρχίσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις. Συστήνεται οι ποσότητες των λιπασμάτων να δίνονται σε πολλές και μικρές δόσεις, τουλάχιστον τρεις. Για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σταθερή τροφοδοσία τότε συστήνεται η ακόλουθη συνταγή ανάλογα εάν βρίσκονται στα πεδινά ή στα ορεινά: Ν:40-50, Ρ:10-15, Κ:12-20 ppm ανά τόνο νερού. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή στράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH όμως αναπτύσσονται κανονικά σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκομιδή: Συνεχίζεται η συγκομιδή φρούτων φυλλοβόλων. Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για αλλαγή ποικιλίας με ενοφθαλμισμό με κοιμώμενο οφθαλμό. Υδατικές Ανάγκες: Οι υδατικές ανάγκες του μήνα ανέρχονται στα 82 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές και στα 82 χιλιοστά νερού για τις καλλιέργειες σε πεδινές περιοχές. Οι πιο πάνω υδατικές ανάγκες υπολογίζονται για φυτείες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και νοουμένου ότι ακολουθούνται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. Λίπανση: Με τις αρδεύσεις αρχίσουν και οι επιφανειακές λιπάνσεις. Συστήνεται οι ποσότητες των λιπασμάτων να δίνονται σε πολλές και μικρές δόσεις, τουλάχιστον τρεις. Για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σταθερή τροφοδοσία τότε συστήνεται η ακόλουθη συνταγή ανάλογα εάν βρίσκονται στα πεδινά ή στα ορεινά: Ν:40-50, Ρ:10-15, Κ:12-20 ppm ανά τόνο νερού. Τα φυλλοβόλα προτιμούν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, βαθιά και με καλή στράγγιση. Τα συμπαγή αργιλώδη εδάφη εμποδίζουν την οξυγόνωση και την ομαλή λειτουργία του ριζικού τους συστήματος. Προτιμούν ελαφρώς όξινα pH όμως αναπτύσσονται κανονικά σε εύρος pH μεταξύ 6.5 και 7.5. Σε εδάφη με χαμηλό ανθρακικό ασβέστιο κάτω από 8% είναι σύνηθες φαινόμενο το καφέτιασμα και το μαλάκωμα της σάρκας. Η ποσότητα και ο τύπος των λιπασμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες της καλλιέργειας, από τις ποσότητες των θρεπτικών που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό, καθώς και από το εάν θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη εισροή, όπως κοπριά, λάσπη ή κομπόστα. Η ορθολογική λίπανση προϋποθέτει αναλύσεις εδάφους τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια. Αν θα χρησιμοποιηθεί κοπριά ή λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, πρέπει να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (κομπόστα, κοπριά, κτλ) συμβάλλει στη βελτίωση του εδάφους και κάθε 3-4 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκομιδή: Συγκομίζονται φρούτα όψιμων ποικιλιών. Φυτοπροστασία: Συνεχίζεται η παρακολούθηση των πληθυσμών της μεσογειακής μύγας σε μηλοειδή και πυρηνόκαρπα και η ανάλογη λήψη μέτρων φυτοπροστασίας. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά το μήνα Οκτώβριο.
Συγκομιδή: Ολοκληρώνεται η συγκομιδή των φρούτων όψιμων ποικιλιών. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά το μήνα Νοέμβριο.
Κλάδεμα - Φυτοπροστασία: Στις πεδινές περιοχές αρχίζει το κλάδεμα καρποφορίας. Γίνονται χειμερινοί ψεκασμοί μετά το κλάδεμα και πριν το φούσκωμα των οφθαλμών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες του ξύλου (με ξηρό καιρό και θερμοκρασία > 5oC). Για τον ίδιο λόγο, όπου διενεργούνται μεγάλες τομές, αυτές να προστατεύονται με κατάλληλη πάστα ή μάστιχο. Τέλος, γίνεται απομάκρυνση ή/και καταστροφή των κλαδεμάτων. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιεργητικές ενέργειες για τα φυλλοβόλα κατά το μήνα Δεκέμβριο.