ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή στην Κύπρο καλλιεργούνται από τα μεσαιωνικά χρόνια και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του τόπου. Πολλές ποικιλίες που εισήχθησαν τους προηγούμενους αιώνες εξακολουθούν να καλλιεργούνται μέχρι σήμερα και έχουν μεγάλη αγρονομική αξία, λόγω της μακροχρόνιας προσαρμογής τους στις κυπριακές εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν την παραγωγή εσπεριδοειδών πολύ καλής ποιότητας και σήμερα καλλιεργείται πληθώρα ποικιλιών όλων σχεδόν των εμπορικών ειδών εσπεριδοειδών, δηλαδή. πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, γκρέιπφρουτ και πόμελων, διάφορων υβριδίων κυρίως μανταρινοειδή, καθώς και άλλες ποικιλίες ειδών μικρότερης οικονομικής αξίας, όπως κουμκουάτ, το λάιμ, περγαμόντο κ.α..

Από τη συνολική ετήσια παραγωγή ένα σημαντικό ποσοστό εξάγεται, καθιστώντας τα εσπεριδοειδή ένα από τα κύρια εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα της Κύπρου, άλλο ποσοστό καταλήγει στα κυπριακά εργοστάσια χυμοποίησης στηρίζοντας τον τομέα της μεταποίησης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμπορεύεται στην ντόπια αγορά, καλύπτοντας τεράστιο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης.

Στην Κύπρο συνολικά καλλιεργούνται περίπου 3.000 δεκάρια εσπεριδοειδή.